En Jordi i la Sendy, cinquens a Vidrà

Quarta victòria consecutiva per Oscar Murguia a l’Special Border Collie de Vidrà. Aquesta vegada el basc ha triomfat amb Oruntz, que ha tancat el concurs amb una actuació quasi impecable que ha deixat Asier Monasterio novament amb la mel als llavis. Murguia ha completat el podi amb Yeick -el guanyador de l’any passat- que també ha superat els 90 punts (el màxim eren 110). En Jordi Muxach i la Sendy han millorat la puntuació de l’edició anterior però els 84 punts només els han permès ser cinquens. Unes 700 persones han presenciat el concurs en directe.

Murguia treu la victòria a Monasterio per només 4 punts i per primera vegada els tres integrants del podi superen els 90 punts

En Jordi i la Sendy acaben cinquens tot i millorar els registres de l’edició anterior

En Jordi Muxach ha estat l’encarregat d’obrir el foc amb el seu gos més jove, Excalibur, que hauria firmat un registre de por per a un gos amb tan poc rodatge si no hagués estat perquè, a l’hora d’entrar al ramat, ha creuat l’eix del camp (cosa que significa perdre, de cop, 19 punts) i en Jordi l’ha aturat i l’ha fet tonar a començar.

En Miquel Adrover i Checo no anaven malament però se’ls ha fet de nit quan ha tocat fer la separació de dues de les ovelles de l’escamot de cinc. En canvi, Asier Monasterio i Noa -els tercers en actuar- han fet una aproximació i recepció del ramat quasi impecable (només ha perdut 7 punts de 50 possibles), han conduït l’escamot amb molta fluidesa i només un petit contratemps a l’hora de fer el triangle els han fet perdre uns pocs punts que, al final, han estat decisius.

La Sendy fent arribar l'escamot on hi havia en Jordi.

La Sendy fent arribar l’escamot on hi havia en Jordi.

Amb tot, els 92 punts obtinguts han estat inabastables per als 10 gossos posteriors i el registre els hauria donat la victòria si Oscar Murguia i Oruntz no haguessin fet una de les millors actuacions que es recorden per acabar emportant-se la prova per només 4 punts de marge.

La primera part de la seva actuació l’han fet sense quasi màcula, el triangle ha estat dels més fluids i tampoc ha tingut excessius problemes per fer les dues particions finals i el tancament.

Ha estat una victòria sobre la campana perquè Oruntz era l’últim en actuar. Murguia ja havia aconseguit igualar els 92 punts de Monasterio i Noa amb el segon dels quatre gossos que presentava a concurs –Yeick- però el criteri de desempat (el resultat obtingut en les tres primeres parts de la prova) afavoria Monasterio per un sol punt.

La prova

El concurs estava format per una única prova que durava 12′ però que tenia diferents subproves, algunes més importants que les altres. A la primera part (la més important quant a punts) el pastor havia de manar el gos a buscar un escamot de 5 ovelles (2 amb un llaç vermell i 3 sense llaç) que estava situat a dalt d’un turó. L’animal havia de prendre possessió del ramat entrant amb suavitat pel darrera per no espantar-les. Després, havia de fer baixar les ovelles, conduir-les en línia recta fins on hi havia el pastor i vorejar-lo. En aquest primer tram hi havia 50 punts en joc i era el que servia per desempatar.

Un cop vorejada la posició on hi havia el pastor i, sense aturar-se, el gos havia d’obligar l’escamot d’ovelles a dibuixar un triangle imaginari delimitat per dos conjunts de cledes buscant sempre un traç recte. Després de superar la segona cleda, s’havia d’introduir l’escamot d’ovelles a dins d’un gran cercle marcat amb guix i allà, amb l’ajuda del gos, el pastor (que ja podia abandonar la seva posició) n’havia de separar dues de les 3 que no portaven llaç.

Després de tornar a reagrupar l’escamot, calia tancar-lo en un petit corral situat al costat dret del camp. El pastor havia d’obrir la porta i, des d’allà, donar les ordres pertinents al gos. La prova finalitzava tornant l’escamot al cercle central i separant una de les dues ovelles que portaven llaç vermell.

Tots els participants començaven amb 110 punts i la jutge anava descomptant-ne a mesura que anaven cometent errors. El gos que mossegava quedava desqualificat a l’acte.

Monasterio i Murguia han ocupat un pòdium en el que també hi hauria pogut ser Antonio Ribas amb Kas. De fet, si el concurs només s’hagués decidit pel criteri de desempat (les tres primeres subproves), ells haurien guanyat perquè en l’arribada al ramat, recepció de l’escamot i la conducció fins on hi ha el pastor, la jutge Patricia Gisquet només els ha descomptat un punt de 50 possibles. Però com que la cosa anava molt cara, els punts que ha acabat perdent al triangle i a les particions els han deixat fora de la zona de privilegi per un sol punt.

Els primers dels que han fet menys de 90 punts han estat en Jordi i la Sendy. L’entrada al ramat ha estat meritòria, hi ha hagut algun problema al triangle i menys en les particions i el tancat. També ho ha fet bé Jaume Coll amb Lamby. Després d’un inici molt penalitzat per haver entrat malament al ramat, ho han anat corregint amb un treball suau i pausat.

Alguns pastors han tingut problemes amb alguna ovella de l’escamot i això els ha dificultat el treball. A Oscar Murguia i Sirkan, una ovella banyuda que buscava constantment el corral els ha tret de polleguera constantment i amb l’altre gos que portava, Nara, un dels elements de l’escamot s’ha escapat quan ja anava a tancar i ha quedat desqualificat. A la Sendy també ha hagut de vigilar molt de prop una ovella que, molt decidida, sempre anava un parell de metres per davant de les altres.

CLASSIFIACIÓ

  1. Oscar Murguia i Oruntz, 96 punts
  2. Asier Monasterio i Noa, 92 punts
  3. Oscar Murguia i Yeick, 92 punts
  4. Antonio Ribas i Kas, 91 punts
  5. Jordi Muxach i Sendy, 84 punts
  6. Antonio Ribas i Sua, 82 punts
  7. Jaume Coll i Lamby, 78 punts
  8. Asier Monasterio i Kun, 75 punts
  9. Leila Ortiz i Naika, 67 punts
  10. Jordi Muxach i Excalibur, 62 punts
  11. Oscar Murguia i Sirkan, 44 punts
  12. Miquel Adrover i Checo, 44 punts
  13. Oscar Murguia i Nara, DQL
  14. Miquel Adrover i Ganfut, DQL

 

About La Coloma

Hola sóc la Coloma. Internet té aquestes coses. Els gossos tenen webs. Mostra totes les entrades de La Coloma

Deixa un comentari